Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Frank Jančar

Cleveland - Ohio, OH

Prvi podpredsednik in menedžer, KeyBankPet zanimivih dejstev
- Ravna se po delovni etiki, ki so mu jo vzbudili starši in tudi sam zagovarja marljivost kot ključni dejavnik za uspeh.
- Frankov bližnji prijatelj je bil clevelandski škof A. E. Pevec, ki so ga ameriški rojaki počastili z nazivom Slovenec leta
- Prva služba je bila delo blagajnika v banki.
- Celotna kariera je bila zgrajena v bančništvu.
- Slovenci po njegovem mnenju še niso našli čvrste nacionalne identitete.

Močan vpliv staršev in škofa Edwarda Pevca na Frankovo življenje
Frank Jančar je bil rojen v ZDA, kjer je odraščal z vernimi in delavnimi starši, ki so v njemu vzbudili močno osebno in delovno etiko. Poleg staršev je njegovo življenjsko pot močno zaznamoval tudi od leta 2014 pokojni clevelandski škof Anthony Edward Pevec. Bil je njegov bližnji prijatelj in človek, ki je po njegovem in po mnenju mnogih rojakov in ameriških Slovencev resnično služil soljudem. Imel je izredno pozitiven vpliv na Frankovo življenje.

Uspešna bančna poslovna pot
Še kot zelo mlad je začel kot blagajnik pri stari clevelandski skrbniški banki Cleveland Trust Bank. Po končanem kolidžu pa je sprejel službo za polni delovni čas pri predhodnici KeyBank, kjer je delal na različnih delovnih mestih, in sicer tako v operativnem sektorju, kot pri kreditiranju ter v funkciji revizorja. V KeyBank je na položaju prvega podpredsednika in menedžerja.

Mnenje o ZDA
Marljivost in vztrajnost sta po Frankovem mnenju v ZDA ključnega pomena. Kot pri vsakem trgu, je tudi pri ameriškem pomembno, da nista edinstvena oziroma stroškovno učinkovita le izdelek ali storitev, ki ju nekdo nudi, temveč da je vse skupaj podprto z učinkovitimi storitvami v širšem smislu.

Mnenje o Sloveniji
Slovenijo vidi kot čudovito državo z delavnimi in marljivimi ljudmi, ki pa se še vedno trudijo doseči oziroma najti čvrsto nacionalno identiteto.
 

Cleveland

Cleveland

Cleveland, mesto v zvezni državi Ohio in sedež okrožja Cuyahoga, ima največ prebivalcev (po mestih) v državi.

Ustanovljen je bil leta 1796 blizu izliva reke Cuyahoga in hitro postal proizvodno središče, tako zaradi svoje lege ob jezeru kot zaradi povezave s številnimi kanali in železnicami. Gospodarstvo vključuje proizvodnjo, finančne storitve, zdravstveno varstvo in biomedicino.

Cleveland je tudi dom slavnih rock and rolla in dvorane slavnih profesionalnega nogometa.

Mesto se med drugim ponaša z naslednjimi vzdevki: "Gozdno mesto", "Metropola zahodnega rezervata", "Svetovna prestolnica rokenrola", "C-mesto", "Šesto mesto" – v začetku 20. stoletja, ker je bil Cleveland takrat šesto največje mesto v državi itd.

V Severni Ameriki živi okoli 300.000 Slovencev, večina jih živi v Clevelandu. Imajo številna društva, preko katerih ohranjajo kulturno izročilo domačega kraja. 
 

Več o mestu Cleveland