Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Peter Rožič

Santa Clara - California, CA

Doktor političnih znanosti, direktor Jezuitskega evropskega socialnega centra in duhovnikPet zanimivih dejstev
- Trdno verjame, da je njegova dolžnost in poslanstvo, da daje nazaj družbi. 
- Je jezuit in usposobljeni duhovni vodja.
- V prostem času igra harmoniko in se ukvarja s športom.
- Je soustanovitelj ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF).
- Prepričan je, da se trdo delo vedno poplača.

Izjemen študij, uspešna poslovna in raznolika življenjska pot
Peter je bil rojen v Sloveniji. Študiral je filozofijo in teologijo na Univerzi v Ljubljani, Mariboru, v Oxfordu, Parizu (Center Sèvres). Po končanem doktorskem študiju iz političnih ved na Univerzi Georgetown je na Univerzi Santa Clara začel delati kot podoktorski raziskovalec in posebni asistent predsednika univerze.

Leta 2001 je soustanovil slovensko podružnico Jezuitske službe za begunce in začel s preučevanjem migracij ter reševanjem konfliktov. Raziskoval je področja kot so politična filozofija, tranzicijska pravičnost ter demokratizacija v Vzhodni Evropi in nekdanji Sovjetski zvezi. V prostem času se navdušeno ukvarja s tekom, kolesarjenjem, plavanjem, tekmuje pa tudi v triatlonu. Prav tako zna igrati harmoniko in je usposobljeni duhovni vodja. Skupaj z dr. Juretom Leskovcem je ustanovil ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo (ASEF) za spodbujanje izobraževalne in podjetniške izmenjave med Slovenijo in ZDA, ki je v zelo kratkem času prejela veliko podpore in vzbudila izjemno zanimanje. Do septembra 2022 je delal kot direktor Jezuitskega evropskega socialnega centra (JESC) v Bruslju ter delegat za socialni apostolat pri Jezuitski konferenci evropskih provincialov (JCEP). 

Poslanstvo
Peter si vedno znova prizadeva za osebno osvoboditev, notranjo srečo in skupno veselje. Ne gradi toliko na karieri, saj njegovo veselje ni pogojeno z dosežki in statusom ampak s tem, da služi drugim ljudem. Zase pravi, da njegova identiteta prihaja od Drugega. Zanj odločilno vprašanje v mladosti je bilo, in še vedno je - kje je najbolj srečen. V preteklih letih je spoznal, da njegova sreča prihaja iz vdanosti drugim in tako je s poslušanjem, poučevanjem in gradnjo skupnosti posvetil svoje življenje drugim oziroma celotni skupnosti. Vse kar je, in ima, pravi, je dobil od drugih. 

Mnenje o ZDA
Verjame, da so ZDA dežela priložnosti, saj imajo tam največjo težo svoboda, enakost in trdo delo. Je tudi mnenja, da socialni ali kakršnokoli drugi položaji niso vnaprej določeni ter, da posameznikove napake ne znižajo njegovega lastnega statusa, ampak se iz napak učimo in ponovno najdemo pravo smer. Vsem, ki želijo vstopiti na ameriški trg, svetuje, naj bodo inovativni, samosvoji in naj se ne pretvarjajo, da so nekaj, kar niso. Trdi tudi, da vsako tržišče temelji na zaupanju, zato je potrebno zaupati sebi, da nam bodo lahko zaupali tudi drugi. Zagovarja tudi ponižnost in učenje od drugih. Prijateljstva so po njegovem mnenju ključnega pomena. 

Mnenje o Sloveniji
Slovenijo smatra za svoj dom in kot takšno, dobro samo po sebi. Vidi jo kot državo, kjer ljudje lahko tvegajo, kar je zelo dobro za trg. A opozarja, da so nekatera tveganja Slovencev nekoliko nerazumna, brez dobre taktike in strategije. Je mlada država, ki potrebuje več potrpljenja, spretnosti, podjetništva in inovativnega razmišljanja. Človek ne postane velikan čez noč. Slovenija ima potencial, da postane »velikan«. Prepričan je, da Slovenija potrebuje vero.


 

Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara se nahaja v osrčju Silicijeve doline in je dom številnim visokotehnološkim podjetjem. Tu je tudi univerza Santa Clara, najstarejša visokošolska ustanova v zvezni državi Kalifornija.

Mesto so ustanovili Španci leta 1777 z ustanovitvijo misije Santa Clara de Asís pod vodstvom Junípera Serra.

Santa Clara zaradi svoje lokacije, poslovne naravnanosti in obetavne prihodnosti, predstavlja izvrstno skupnost za nova podjetja.

Mesto Santa Clara ponuja najnižje operativne stroške izmed devetih zalivskih območij. To je deloma posledica mestnega električnega podjetja Silicon Valley Power, ki ponuja najcenejšo elektriko in zeleno energijo na tem območju.

Je dom San Francisco 49ers Nacionalne nogometne lige.

Več o mestu Santa Clara