Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Edvard Gobec

Cleveland - Ohio, OH

Ustanovitelj in ravnatelj Slovenskega ameriškega raziskovalnega centra(1926 Celje, Slovenija – 2020 Cleveland, ZDA)

Težka leta mladosti med vojno in emigriranje v ZDA
Dr. Edvard Gobec se je rodil 25. julija 1926 v Celju. Nacisti so ga leta 1943 iz Maribora, kjer se je šolal, odpeljali na prisilno delo v Nemčijo in ga po enem letu mobilizirali v nemško vojsko. V južni Franciji mu je uspelo prebegniti k francoskemu odporniškemu gibanju, zatem pa se je pridružil britanski vojski. Po koncu vojne je dokončal gimnazijo v Italiji in leta 1950 emigriral v ZDA. 

Izjemni študijski dosežki in družina
Začetki v ZDA so bili težki, a se je Edvardu uspelo z neverjetno energijo in voljo s študijem filozofije, sociologije in antropologije ob delu kot fizični delavec prebiti do doktorata na Columbus State University v Ohiu. Prejel pa je tudi naziv zaslužnega univerzitetnega profesorja na Kent State University. Bil je tudi član Academy of Sciences v New Yorku in leta 1970 bil uvrščen na seznam znamenitih Američanov. Njegova življenjska sopotnica Milena (rojena Osenar), upokojena srednješolska profesorica jezikov, je bila ves čas njegova nepogrešljiva pomočnica in svetovalka. 

Zvestoba slovenstvu
Kljub temu, da je živel v ZDA, je celo življenje ostal zvest slovenstvu in opozarjal na velik prispevek Slovencev, kot so Jože Plečnik, Jurij Vega, John Sutter, ameriški Slovenec, ki je bil idejni oče Boeinga 747,.. in njihove dosežke v svetovnem merilu. Ves čas je tudi spremljal dogajanje v rojstni domovini in si po svojih močeh prizadeval prispevati k uveljavitvi demokracije in k slovenski osamosvojitvi. Bil je eden od ustanoviteljev in ravnatelj Slovenskega ameriškega raziskovalnega centra, član Slovenske teološke akademije v Rimu in med drugim vrsto let skrbno zbiral gradivo o dosežkih Slovencev v ZDA in drugod, o čemer je objavil številne znanstvene članke in dvajset knjig v slovenskem in angleškem jeziku, kot sta na primer Ponosen, da sem Slovenec in Slovensko-ameriški izumitelji in inovatorji. Skupaj z ženo in prof. Bredo Lončar, avtorico v Ameriki in po svetu priljubljenih učbenikov slovenskega jezika je Arhivu Republike Slovenije daroval bogato zbirko arhivov o slovenskih dosežkih po skoraj vsem svetu.

Odlikovanje 
Za življenjsko delo in prispevek k prepoznavnosti Slovenije ter obogatitev spoznanj o dosežkih Slovencev v svetu, mu je v imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja generalna konzulka RS v ZDA Alenka Jerak leta 2020 v Clevelandu izročila red za zasluge. 12. decembra 2020 je profesor dr. Edvard Gobec v krogu svojih najbližjih preminil na svojem domu v Clevelandu.
 

Cleveland

Cleveland

Cleveland, mesto v zvezni državi Ohio in sedež okrožja Cuyahoga, ima največ prebivalcev (po mestih) v državi.

Ustanovljen je bil leta 1796 blizu izliva reke Cuyahoga in hitro postal proizvodno središče, tako zaradi svoje lege ob jezeru kot zaradi povezave s številnimi kanali in železnicami. Gospodarstvo vključuje proizvodnjo, finančne storitve, zdravstveno varstvo in biomedicino.

Cleveland je tudi dom slavnih rock and rolla in dvorane slavnih profesionalnega nogometa.

Mesto se med drugim ponaša z naslednjimi vzdevki: "Gozdno mesto", "Metropola zahodnega rezervata", "Svetovna prestolnica rokenrola", "C-mesto", "Šesto mesto" – v začetku 20. stoletja, ker je bil Cleveland takrat šesto največje mesto v državi itd.

V Severni Ameriki živi okoli 300.000 Slovencev, večina jih živi v Clevelandu. Imajo številna društva, preko katerih ohranjajo kulturno izročilo domačega kraja. 
 

Več o mestu Cleveland