Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Miha Zakotnik

Austin - Texas, TX

CTO, Noveon Magnetics, znanstvenik, vodja projektov raziskav in razvoja, izumitelj na področju znanosti o materialih, specializiran za množično proizvodnjo trajnih magnetov redkih kovin5 zanimivih dejstev
- Je Slovenec iz Teksasa, ki je dobil 25 milijonov za recikliranje magnetov. Z izzivom recikliranja magnetov se je spopadel kot eden prvih na svetu.
- Akademsko-raziskovalno delo ga je vodilo od britanske univerze v Birminghamu, pa do podoktorskega študija v Delawaru in položaja gostujočega profesorja v Pekingu, vse dokler se ni ustalil v sončnem Austinu.
- Ustanovil je raziskovalni laboratorij in točke za nadzor kakovosti z YSM, ki je danes eden najboljših obratov za proizvodnjo magnetov NdFeB na Kitajskem.
-  Leta 2014 je soustanovil podjetje Urban Mining Company, kjer deluje kot generalni direktor in član uprave.
- V prostem času Miha uživa v raziskovanju narave, fotografiranju in ostaja aktiven v športih, kot sta pohodništvo in kolesarjenje. Je tudi navdušen bralec.

Študij in inovativnost 
Po diplomi iz kemijskega inženirstva na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani je nadaljeval z magistrskim in doktorskim študijem o recikliranju neodim železo-borovih magnetov, kjer je razvil postopek recikliranja, imenovan MAGNET RECYCLING, ki ga je univerza patentirala. Zatem  je delal kot znanstveni sodelavec na področju recikliranja trajnih magnetov NdFeB na Univerzi v Birminghamu, v Delawaru, kjer je delal na sintezi nanodelcev NdFeB, in na Tehnični univerzi v Pekingu, kjer je pomagal pri vodenju raziskovalne skupine, ki se je ukvarjala s permanentnimi magneti redkih zemelj. 

Izjemni dosežki
Poleg svojega raziskovalnega in vodstvenega strokovnega znanja je Miha prispeval k razvoju več patentov na področju redkih zemeljskih trajnih magnetov in naprednih proizvodnih tehnologij. Eden izmed pomembnih dosežkov je njegovo sodelovanje pri razvoju in oblikovanju procesne opreme za proizvodnjo tako čistih kot recikliranih NdFeB sintranih magnetov. Njegovo strokovno znanje in izkušnje pri načrtovanju opreme so privedle do bolj učinkovitih, trajnostnih in stroškovno učinkovitih proizvodnih metod, kar je dodatno povečalo konkurenčnost panog, v katerih je delal. 

Vodja in mentor
V svoji karieri je vodil multidisciplinarne ekipe inženirjev in raziskovalcev za razvoj in optimizacijo naprednih materialov in proizvodnih tehnik. Miha je aktiven član številnih strokovnih organizacij in  svoje delo predstavlja na mednarodnih konferencah. Navdušen je nad mentorstvom in razvojem naslednje generacije znanstvenikov in inženirjev.

Usodna privlačnost magnetov
Bolj kot dober življenjski standard ga je v Austin pripeljal predmet njegovega dolgoletnega zanimanja: magnet. Miha je namreč pobudnik in prvi med še petimi ustanovitelji start-upa Urban Mining Company (UMC). Mlado podjetje poskuša udejanjiti njegovo zamisel enostavnega in naravi prijaznega recikliranja magnetov. Potencial njihovih prizadevanj so prepoznali tudi investitorji in v UMC vložili kar 25 milijonov dolarjev. Njihov proces (ponovne) izdelave magnetov je za 46 odstotkov energetsko bolj varčen od klasičnega načina, ob tem pa naj bi zmanjšal izpust ogljikovega dioksida za 11 ton na tono proizvedenih magnetov. 

Austin – kultura, kvalitetno življenje in – vročina 
V Austinu rad živi zaradi odprtosti in kvalitetnega življenja, kulture in glasbe, pa tudi podjetij, tako korporacij kot start-upov in dodaja, da vročino poskuša vsaj nekoliko omiliti reka Kolorado, a večinoma neuspešno, saj se temperature poleti povzpnejo krepko prek 40 stopinj Celzija. 

Austin

Austin

V Austinu imajo sedež ali regionalne pisarne številna podjetja s seznama Fortune 500, med njimi 3M, Advanced Micro Devices (AMD), Amazon, Apple, Facebook (Meta), Google, IBM, Intel, NXP Semiconductors, Oracle, Tesla, Texas Instruments in Whole Foods Market.

Kar zadeva izobraževanje, je Austin dom teksaške univerze v Austinu, ki je ena največjih univerz v ZDA z več kot 50.000 študenti.

Od leta 1990 je zaradi gospodarske osredotočenosti na vlado in izobraževanje Austin postal tehnološko in poslovno središče.

Austin je najjužnejša prestolnica zvezne države v sosednjih Združenih državah Amerike in velja za globalno mesto na ravni beta, kot ga razvršča raziskovalna mreža Globalization and World Cities Research Network.