Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Ronald M. Sega

Denver - Colorado, CO

Profesor na Colorado State University, Nasin astronavt in bivši podsekretar U.S. Air ForcePet zanimivih dejstev
- Dosegel je čin generalmajorja in bil podsekretar ameriških zračnih sil
- Občina Loški Potok je Ronaldu Šegi podelila naziv častnega občana, ki ga je leta 2018 po desetih letih od imenovanja tudi osebno prevzel
- Za obisk Loškega Potoka je tudi prvič s seboj vzel svojo družino in med drugim so si ogledali cerkvico na Hribu, kjer sta se nekoč poročila njegova dedek in babica
- Z babico se je v ZDA pogovarjal v slovenščini
Njegov priimek je zaradi težje razlage, kako se napiše, izgubil strešico nad črko S
- V vesolju je preživel več kot 400 ur naenkrat in dvakrat letel z Nasinim vesoljskim plovilom

Američan slovenskih korenin in zgodnja leta v Ameriki
Ronald izvira iz slovenske izseljenske družine, in sicer po očetovi strani iz Loškega Potoka. Rodil se je leta 1952 v Macedonii, v zvezni državi Ohio. Leta 1974 je iz matematike in fizike diplomiral na Akademiji ameriškega vojnega letalstva in leto kasneje opravil magisterij iz fizike na Državni univerzi Ohio v Columbusu. Leta 1982 je doktoriral iz elektroinženirskih znanosti na Državni univerzi Colorado v Fort Collinsu, kjer je kasneje tudi več let delal kot redni profesor in objavil več kot 100 znanstvenih razprav. Leta 1988 se je poročil z Bonnie J. Dunbar.

Astronavt ameriške vesoljske agencije Nasa
Leta 1990 je postal kandidat za astronavta pri vesoljski agenciji NASA in leta 1994 prvič poletel v vesolje kot inženir poleta Discovery STS-60 (130 obkrožitev Zemlje, 199 ur v vesolju). Nato je bil koordinator urjenja posadk v vesoljskem sodelovanju ZDA in Rusije. Bil je pilot poveljnik odprave Atlantis STS-76, med katero se je 24. marca 1996 raketoplan združil z rusko vesoljsko postajo Mir. V vesolju je preživel več kot 420 ur in kar 144-krat obkrožil orbito Zemlje.

Predstojnik na Univerzi v Coloradu in čustvena ter znanstvena povezanost s Slovenijo
Trenutno je predstojnik Fakultete za fiziko in sorodne znanosti na Državni univerzi Colorado. Domovino svojih prednikov je prvič obiskal leta 1994, drugič pa decembra 1996. Več pogovorov o sodelovanju je imel med drugim z Inštitutom Jožefa Štefana. Novembra 2014 je Slovenijo obiskal kot častni gost praznovanja 15-letnice AmCham Slovenija, leta 2018 pa se je v domovino svojih prednikov prvič odpravil s svojo družino. Slovenijo vidi kot čudovito državo, ki ima močan izobraževalni sistem, bogate kulturne in naravne vire ter po njegovih besedah »pravzaprav vse sestavine, da lahko uspe«. Prepričan je, da sta talent in znanje, ki temelji na kreativnosti, vedno ključ do uspeha. 

Nagrada za življenjske dosežke
Poleg mnogih nagrad in priznanj, ki jih je Ronald prejel, je leta 2016 Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF Ronaldu Michaelu Segi za izjemno vodenje mednarodno povezovalnih izobraževalnih projektov podelila nagrado za življenjske dosežke.
 

Denver

Denver

Denver je največje in glavno mesto zvezne države Kolorado. Vzdevek je Mile-High City, ker je njegova uradna nadmorska višina natanko eno miljo nad morsko gladino.

Sega v obdobje starega zahoda. Kolorado je namreč doživel velik razcvet zaradi zlata v gorah, Denver pa je svoje mesto našel kot domovina železniških povezav po državi.

V poklon svoji zgodovini je kupola prestolnice prevlečena s 24-karatnim zlatom.

Ključne industrije predstavljajo letalstvo, telekomunikacije in tehnološki razvoj.

Z leti je mesto postalo sedež številnih velikih korporacij v osrednjem delu ZDA in ključna trgovska točka za državo. Vedno bolj postaja tudi model za trajnostna mesta.

Denver se dosledno uvršča na vrh Forbesove lestvice "Najboljša mesta za razvoj podjetij in kariere." 

Z več kot 200 parki ima enega najbolj edinstvenih sistemov mestnih parkov v državi in med drugim tudi svojo čredo bizonov v Buffalo Herd Overlook.

Več o mestu Denver