Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Srečko “Lucky” Vidmar

Seattle - Washington, WA

Vodja oddelka za zakonodajo na področju intelektualne lastnine pri Microsoftu in nekdanji častni konzul Republike Slovenije v DenverjuPet zanimivih dejstev
- S soprogo sta za posebne zasluge prejela medaljo Kolorada.
- Kljub odločitvi o selitvi v ZDA, si ves čas prizadeva za krepitev vezi s Slovenijo
- Imenovanje za častnega konzula Republike Slovenije
- Odvetnik, specializiran za področje programske in strojne opreme
- Trenutno zaposlen v korporaciji Microsoftu, Redmond, Washington

Odločitev za selitev v Združene države Amerike
Srečko Vidmar se je rodil slovenskima staršema leta 1972 v Puli, mestu na Jadranu, ki je danes del Hrvaške. Leta 1989 je preko srednješolske izmenjave prvič prispel v Kolorado in se že leto zatem odločil za dokončno selitev v ZDA. Poleg angleščine tekoče govori tudi slovensko in hrvaško ter se zna sporazumevati tudi v italijanščini. S ženo Aubrey L. Ardema, ki tudi dela kot pravnica, sta do selitve v Seattle živela v zgodovinski soseski Five Points v centru Denverja. Leta 2021 sta prejela medaljo Kolorada za posebne zasluge.

Od odličnega študenta do strokovnjaka na več področjih
Na University of Colorado at Boulder je v letih 1994 in 1997 diplomiral in magistriral iz računalništva. Po končani izobrazbi se je zaposlil kot svetovalec za razvoj programske opreme, s poudarkom na področju izboljševanja odzivnosti države v primeru naravnih nesreč. Leta 2003 je Srečko Vidmar pridobil diplomo iz prava na University of Denver College Law, z dodatnim opravljenim semestrom na Hague Academy of International Law. Trenutno je zaposlen kot odvetnik v Hogan Lovells US LLP. Specializiran je za področje programske in strojne opreme, v okviru česar se ukvarja s patenti, avtorskimi pravicami, blagovnimi znamkami in spori glede poslovnih skrivnosti. Do nedavnega je bil član šolskega sveta odvetniške zbornice zvezne države Kolorado ter predsedujoči mednarodni sekciji celotne zbornice. Je tudi član Upravnega odbora v Nanda Center for International Law na University of Denver Sturm College of Law.

Imenovanje za častnega konzula
Leta 2010 ga je Vlada Republike Slovenije imenovala za slovenskega častnega konzula v Koloradu. V tej vlogi je slovenskim državljanom v Koloradu zagotavljal konzularne storitve ter poglablja ekonomske, vojaške, kulturne in izobraževalne vezi med Slovenijo in Koloradom. S 30. 9. 2021 pa je sklep o imenovanju po odloku tedanje Vlade Republike Slovenije prenehal veljati.

Krepitev vezi med Slovenijo in ZDA - Poslovni forum v Denverju 
Priložnostim sodelovanja med Republiko Slovenijo iz Koloradom, ki so se z vojaškega in obrambnega sodelovanja pričela po več letih širiti tudi na druga področja, predvsem na gospodarsko, akademsko in kulturno, so pot začeli utirati tudi na poslovnem forumu leta 2013, ki ga je v sodelovanju s predstavništvom Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji in Veleposlaništvom Republike Slovenije v ZDA pripravil Srečko Vidmar, tedanji častni konzul Republike Slovenije v Denverju. 

Seattle

Seattle

Seattle, glavno mesto zvezne države Washington, je največja metropola pacifiškega severozahoda in glavno vstopno pristanišče ter predstavlja zračna in pomorska vrata v Azijo in Aljasko.

Seattle je zrasel iz svojega zgodovinskega središča Pioneer Square, najstarejše soseske v mestu.

Mestne hiše iz rdeče opeke na tem območju, ki so bile nekoč stanovanjske, so zdaj umetniške galerije, restavracije, knjigarne in mala podjetja.

Gre za mesto različnih sosesk, ki se spreminjajo iz ene ulice v drugo: nekatere so industrijskega značaja, druge pa prikazujejo cvetoči visokotehnološki sektor Seattla.

Je dom sedeža Microsofta in Amazona. Futuristična Space Needle, dediščina svetovnega sejma iz leta 1962, je njegova najbolj ikonska znamenitost.

Več o mestu Seattle