Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Frank John Lausche

Cleveland - Ohio, OH

Ameriški demokratski politik, župan Clevelanda, guverner Ohia in senator(1895 – 1990)

Američan slovenskih korenin
Frank John Lausche se je leta 1895 rodil v Clevelandu slovenskim staršem, Lojzetu Lovšetu in Francki Milavec, doma iz Hinj pri Žužemberku in Dvorske vasi pri Velikih Laščah. Šolal se je v slovenski šoli župnije Sv. Vida, kasneje pa ob delu študiral pravo. 

Sodniška in politična kariera med vihrami svetovnih vojn
Med prvo svetovno vojno je opravil vojaški tečaj in postal podporočnik v Kopenski vojski ZDA. Leta 1920 je postal odvetnik. Od leta 1932 do 1941 je delal kot sodnik v Clevelandu. Leta 1941 je postal župan in bil leta 1943 ponovno izvoljen. Leta 1944 je bil izvoljen za guvernerja Ohia kot prvi katoliški guverner. Leta 1947 je ta položaj izgubil, a ga leto kasneje ponovno zavzel in ohranil do leta 1957, ko je odstopil zaradi izvolitve v senat ZDA leto prej. Leta 1962 je bil ponovno izvoljen za senatorja. Leta 1968 je končal svojo politično kariero. V času vietnamske vojne je ob sodelovanju OZN zahteval prenehanje bombardiranja severnega Vietnama in končanje vojne. Leta 1928 se je poročil z Jane O. Sheal, po njeni smrti leta 1981 je živel v Washingtonu vse do leta 1990, ko se je vrnil v Cleveland in istega leta tam v Domu za ostarele Slovence preminil.


 

Cleveland

Cleveland

Cleveland, mesto v zvezni državi Ohio in sedež okrožja Cuyahoga, ima največ prebivalcev (po mestih) v državi.

Ustanovljen je bil leta 1796 blizu izliva reke Cuyahoga in hitro postal proizvodno središče, tako zaradi svoje lege ob jezeru kot zaradi povezave s številnimi kanali in železnicami. Gospodarstvo vključuje proizvodnjo, finančne storitve, zdravstveno varstvo in biomedicino.

Cleveland je tudi dom slavnih rock and rolla in dvorane slavnih profesionalnega nogometa.

Mesto se med drugim ponaša z naslednjimi vzdevki: "Gozdno mesto", "Metropola zahodnega rezervata", "Svetovna prestolnica rokenrola", "C-mesto", "Šesto mesto" – v začetku 20. stoletja, ker je bil Cleveland takrat šesto največje mesto v državi itd.

V Severni Ameriki živi okoli 300.000 Slovencev, večina jih živi v Clevelandu. Imajo številna društva, preko katerih ohranjajo kulturno izročilo domačega kraja. 
 

Več o mestu Cleveland