Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Katya Mezek

San Francisco - California, CA

Odvetnica za gospodarsko pravo, ustanoviteljica podjetja Leks Law, partnerica pri Gibbs Giden Locher Turner Senet & Wittbrodt LLPPet zanimivih dejstev
- Je hči znanega slovenskega pevca in skladatelja Aleksandra Mežka.
- Za Katyo ne velja rek »jabolko ne pade daleč od drevesa«, saj si je kljub umetniškim staršem začrtala povsem drugačno življenjsko pot.
- Kot pol Slovenka in pol Američanka, ki živi v ZDA in razume slovensko kulturo, verjame, da lahko pomaga podjetjem, ki želijo svoje poslovanje širiti v ZDA. 
- Gora, rek in jezer v Sloveniji se ob obiskih še zlasti veseli, saj ji predstavljajo oddih od mestnega življenja v ZDA.
- Še preden je imela zagotovljeno službo v Sloveniji, je pustila službo v Los Angelesu in se z dobrim občutkom preselila v Slovenijo.

Med Veliko Britanijo, Slovenijo in ZDA
Katya se je rodila leta 1982 v Londonu, slovenskemu pevcu in skladatelju Aleksandru Mežku ter ameriški pisateljici in ilustratorki Karen Hunt. Starša sta se ločila, ko je imela štiri leta in z mamo sta se preselili v Kalifornijo, kjer je mama živela prej. Vsako leto je Katyo pripeljala v Slovenijo, da je lahko obiskala očeta in ostale sorodnike. Ko je bila starejša, je začela Katya potovati sama in vedno je čutila močno povezanost s Slovenijo, še posebej z Gorenjsko, kjer živi njena družina. 

Študijska leta in navezanost na Slovenijo
Katya je najprej študirala finance in nato nadaljevala s pravom. Leta 2009 je diplomirala na Kalifornijski univerzi v Los Angelesu. Po diplomi je kot odvetnica začela delati v odvetniški pisarni v Los Angelesu. Med šolanjem in službo nikoli ni imela dovolj časa, da bi lahko več časa preživela v Sloveniji in je svoje obiske običajno omejila le na nekaj tednov. Želja, da bi bolje izkusila svoje slovenske korenine, se je z leti še okrepila. 

Opravljanje pripravništva v Sloveniji
Leta 2010 se je odločila, da poletje preživi v Sloveniji. V tem času je opravljala pripravništvo pri Avbreht, Zajc in partnerji v Ljubljani ter obiskovala tečaj slovenščine. Ob koncu poletja jo je mentor predlagal za odprto pozicijo svetovalca v podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires v Kranju. Iz Los Angelesa se je na delovno mesto prijavila in bila povabljena na razgovor. Še preden bi imela zagotovljeno delovno mesto, se je odločila, da pusti svojo službo v Los Angelesu, proda stanovanje in se preseli v Slovenijo. 

Uresničene sanje
Sanje so se ji uresničile in dobila je mesto v Goodyearu. Nekaj časa je delala tam, nato pa kot odvetnica tudi v Ljubljani pri Odvetnikih Šelih & Partnerji. Čez nekaj let se je odločila, da se vrne v Los Angeles in se posveti svoji karieri, a Slovenije ni pustila za seboj, daleč od tega. 

Ustanovitev podjetja in povezovanje ZDA s Slovenijo
Ustanovila je majhno podjetje Leks Global Consulting, katerega namen je pomagati slovenskim podjetjem, ki bi se rada razširila v ZDA. Leta 2015 se je preselila v Bay Area in kot odvetnica začela delati v odvetniški pisarni v San Joseju. Želela si je, da bi lahko podjetje razširila in začela delati na svojem, kar ji je leta 2018 tudi uspelo. Ustanovila je novo podjetje Leks Law, ki je samostojna odvetniška pisarna v Bay Area v pomoč strankam v ZDA in tujim podjetjem, s poudarkom na Sloveniji, tako pri ustanovitvi podjetja kot pomoči pri združevanju, prevzemanju in zahtevnih finančnih poslih. Slovenijo obišče približno enkrat letno ter nadaljuje svoje delo, s katerim poskuša okrepiti vezi med Slovenijo in ZDA ter doseči, da bosta oba trga postala bolj transparentna in dostopna drug drugemu. Junija 2022 je postala partnerica pri Gibbs Giden Locher Turner Senet & Wittbrodt LLP, v kraju Westlake Village v Kaliforniji.

Več o odkritju svojih sloveniskih korenin v spodnjem prispevku

 

San Francisco

San Francisco

San Francisco je kulturno, trgovsko in finančno središče severne Kalifornije na zahodni obali ZDA.

Ustanovljen je bil leta 1776, ko so kolonisti iz Španije ustanovili Presidio of San Francisco pri Golden Gate in Mission San Francisco de Asís nekaj kilometrov stran, oba poimenovana po Frančišku Asiškem.

Je zelo priljubljena turistična destinacija, znana po hladnih poletjih, megli, več kot 50 strmih vzpetinah, med katerimi je najvišji Mount Davidson, zanimivi arhitekturi in znamenitostih, kot so svetovno znani 1,6 km dolgi most Golden Gate, zvezna kaznilnica Alcatraz, pristanišče Fisherman's Wharf in Kitajska četrt.

Most Golden Gate je bil po dokončanju leta 1937 najvišji in najdaljši viseči most na svetu in prepoznan kot simbol moči in napredka Združenih držav.

V začetku leta 2018 je bil prepoznan kot eno izmed dveh mest z najmočnejšim gospodarskim sistemom v ZDA. Mestno gospodarstvo vključuje turizem, finančne dejavnosti in napredno tehnologijo, ki so ključne za dohodek mesta.

Več o mestu San Francisco