Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Randy "Komrade" Bresnik

Houston - Texas, TX

NASA astronavt, marinec (pilot in polkovnik USMC - U.S. Marine Corps) in poveljnik Mednarodne vesoljske postaje pri odpravi Expedition 53 leta 2017Pet zanimivih dejstev
- Čarobnost Slovenije kot otrok doživljal iz dedkovih pripovedovanj
- Izbranec med elitnimi člani Nasinih astronavtov
- V dedkovi hiši v ZDA visela stenska ura iz Slovenije in grb mesta Luče
- Hčerka Abigail Mae se je rodila ravno v času, ko je bil Randy na orbiti med odpravo STS-129 leta 2009.
- Rad ima potovanja, fotografiranje, potapljanje, glasbo, vožnjo z motorjem.

Odraščanje v duhu slovenske tradicije v Ameriki
Randolph James "Randy" "Komrade" Bresnik se je rodil 11. septembra 1967 v Fort Knoxu, Kentucky, ZDA. Ko je bil majhen, je bila Slovenija zanj čarobna, pravljična dežela. Randyev dedek in njegovi bratje so bili Američani prve generacije in se med seboj vedno pogovarjali v slovenščini. Spominja se ure iz Slovenije in grba mesta Luče (z žensko, košaro in ribo), ki sta vedno visela na steni dedkove hiše. Odraščal je z zgodbami o Sloveniji, o dedkovih potovanjih nazaj v domovino. Obžaluje, da kot otrok nikoli ni imel priložnosti za obisk Slovenije, a je bila vedno del njega.

Izobrazba in elitni izbranec Nase
Po končani srednji šoli v Santa Monici je Randy študiral matematiko in bil član Kadetskega korpusa v Južni Karolini. Diplomiral je leta 1989 in postal častnik pri marincih ter kasneje polkovnik Korpusa mornariške pehote ZDA. Leta 2002 je pridobil magisterij iz letalskih sistemov na Univerzi v Tennesseju in zaključil tudi študij na Air War College. Leta 2002 je bil Randy med približno 4000 kandidati izbran za enega od elitnih 11 članov Nasinega 9. razreda astronavtov. Svoje usposabljanje za kandidata za astronavta je zaključil 2006 in postal prvi diplomant The Citadel, ki je imel priložnost leteti v vesolje. Sodeloval je v odpravah STS-129, Expedition 52 in Expedition 53. Od avgusta 2018 opravlja funkcijo pomočnika načelnika Urada za raziskovanje astronavtov. 

Obisk dežele njegovih prednikov - Slovenije
Randy je poročen z Rebecco Burgin in imata sina Wyatta in hčerko Abigail Mae. Ob prvem obisku Slovenije so se z družino pripeljali iz Italije in obiskali Postojnsko jamo, Ljubljano, Bled, za konec pa se zapeljali še v Ljubno. Slovenija se mu zdi izjemno lepa država, ljudje pa topli in prijazni. Začutil je, da je resnično tako čarobna dežela, kot si jo je predstavljal v mlajših letih iz pripovedovanj. Še posebej lepo se mu je zdelo stati prav na tisti točki, ki jo je tolikokrat prej opazoval iz vesolja. Meni, da je priložnost, da je lahko s svojimi otroki videl Ljubno, Luče in Logarsko dolino v živo in hkrati preko slik iz vesolja, ogromen privilegij. 

Randyev pogled na Slovenijo in Slovence
Ena od stvari, ki jo je spoznal, je, kako velika je pravzaprav slovenska skupnost v ZDA in drugod. Hvaležen je, da obstajajo Slovenci po svetu, ki lahko prebivalcem domovine služijo kot vzor in ni potrebno, da so ambasadorji po nazivu. Kot taki delujejo že samo zaradi svoje osebnosti in pogleda na svet. Mnenja je, da Slovenci po svetu spodbujajo zanimanje za državo na sončni strani Alp in hkrati Slovencem iz Slovenije omogočajo, da lahko prodrejo na tuje trge in svojo prisotnost po svetu še povečajo.

Več informacij v spodnjem prispevku

 

 

Houston

Houston

Houston (imenovan tudi Space City) je najbolj naseljeno mesto v ameriški zvezni državi Teksas in 4. najbolj naseljeno mesto v ZDA. V Houstonu se govori več kot 145 različnih jezikov.

Po vsem svetu je priznana po svoji energetski industriji - zlasti nafti in zemeljskem plinu - ter biomedicinskih raziskavah in letalstvu. Vedno več vlaga v obnovljive vire energije, kot sta veter in sonce.

Je dom NASA Lyndon B. Johnsonovega vesoljskega centra, baze za usposabljanje astronavtov in mesta za nadzor misij. Kariero v Nasi je začelo več kot 3000 mož in žena, med njimi so v vesolje poleteli tudi štirje slovenski astronavti: Randy Bresnik, Sunita Williams, Ronald Šega in Jerry Lininger. Leta 1969 je bila beseda "Houston" prva izgovorjena na Luni, ko je astronavt Neil Armstrong po pristanku na Luni izjavil: "Houston, baza Tranquility tukaj. Orel je pristal."

V Houstonu je tudi največji medicinski center na svetu.