Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Helena U. Vrabec

New York - New York, NY

Višja svetovalka za Instacart5 zanimivih dejstev
- Pravi, da na nizkotna obnašanja vedno odgovori z obnašanjem, ki je na nivoju in s tem drugim nastavi ogledalo ter potrdi svoje kvalitete.
- Kot pravi, ji je pri gradnji kariere zelo pomagal zgled uspešnih žensk, ki so šle po podobni karierni poti in ji pokazale, da se vse to da.
- Je prejemnica več akademskih nagrad, med drugim Fulbright in Meijers.
- Je avtorica knjige Data Subject Rights Under the GDPR.
- Evropski Komisiji je svetovala kot zunanja strokovnjakinja za etiko in varstvo podatkov

Študij v Sloveniji in v ZDA
Dr. Helena U. Vrabec je po študiju na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani magistrirala na Univerzi Tilburg na  Nizozemskem in doktorirala s področja prava varstva podatkov na Univerzi Leiden, ravno tako na Nizozemskem. V sklopu doktorskega študija je leta 2018 delovala v skupini prof. dr. Jacka Balkina (Information Society Project) na Pravni fakulteti Univerze Yale  v ZDA.

Pred selitvijo v ZDA
Tri leta je bila zaposlena kot doktorska raziskovalka in predavateljica na Univerzi Leiden in v tem času med drugim svetovala Evropski Komisiji kot zunanja strokovnjakinja za etiko in varstvo podatkov in predavala o pravu zasebnosti tako študentom kot pravnim strokovnjakom. Pred tem je bila zaposlena kot svetovalka za zasebnost v podjetju Ernst & Young v Amsterdamu, kjer je sodelovala z vodilnimi globalnimi podjetji pri implementaciji projektov s področja varstva podatkov in informacijske zasebnosti. Zatem se je zaposlila v pravnem oddelku podjetja Palantir Technologies v New Yorku, kjer se je osredotočala na področje varstva osebnih podatkov in prava informacijskih tehnologij.

Govorka, predavateljica
Je pogosta govorka na mednarodnih konferencah, gostujoča predavateljica na evropskih univerzah in redno objavlja v priznanih mednarodnih revijah. 

Avtorica strokovnih publikacij
Redno objavlja v recenziranih revijah o temah v zvezi z varstvom podatkov, velikimi podatki ter pravom in tehnologijo. Njena knjiga »Pravice posameznikov, na katere se nanašajo osebni podatki v skladu z GDPR«, je namenjena pomoči praktikom in aktivistom pri uveljavljanju njihovih pravic in uveljavljanju zahtevkov, upoštevanju pravic v okolju velikih podatkov, opozarjanju na neučinkovitost trenutne zakonodaje in razmišljanju o alternativnih ukrepih ter primerjavi s pravnimi mehanizmi zunaj zakonodaje EU o varstvu podatkov.

Delo na področju kibernetske varnosti in umetne inteligence
Trenutno dela kot višja svetovalka za Instacart, podjetje ki se osredotoča na zasebnost, kibernetsko varnost in umetno inteligenco. Poleg službe v podjetju je tudi gostujoča članica fakultete Centra za pravo in digitalne tehnologije na Univerzi Leiden. 

New York

New York

New York, imenovan tudi New York City, da se razlikuje od zvezne države New York, v kateri se nahaja, je najbolj naseljeno mesto v ZDA. Živahno mesto je znano po ekskluzivnih trgovinah, bleščečih predstavah na Broadwayu in poslovnih tajkunih. Zaradi velikega prizorišča se ga je prijel vzdevek Veliko jabolko, ki so se ga v svoji glasbi oprijeli tudi jazz glasbeniki.

Je tudi najpomembnejša vstopna točka za priseljevanje v ZDA in ena največjih urbanih aglomeracij na svetu. New York ima kot globalna sila izjemno pomemben vpliv na gospodarstvo, finance, medije, umetnost, modo, raziskave, tehnologijo, izobraževanje in zabavno industrijo. Tu je tudi sedež Združenih narodov.

Nahaja se v enem največjih naravnih pristanišč in obsega pet okrožij, Brooklyn, Queens, Manhattan, Bronx in Staten Island. V New Yorku se govori kar 800 jezikov.

Mesto vsako leto obišče približno 55 milijonov obiskovalcev, imena številnih mostov, nebotičnikov in parkov v New Yorku pa so znana po vsem svetu.
 

Več o mestu New York