Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Arne Baruca

San Antonio - Texas, TX

Vodja oddelka in izredni profesor za marketing na Texas A&M Univerzi San Antonio5 zanimivih dejstev
- Je nekdanji nogometaš, a se je raje posvetil študiju in karieri.
- Za uspešno prijavo na doktorski študij je bilo potrebno opraviti 4-urni "Graduate Management Admission Test". Direktor doktorskega programa na univerzi je pridobil seznam udeležencev testa in obvestil o podaljšanju roka za vpis. Nato so med tistimi, ki so oddali prijavo, izbrali nekaj kandidatov.
- Leta 2016 je moral zaradi ukinitve starih programov napisati magistrsko nalogo, da bi imel dokončan magisterij, čeprav je že imel narejen doktorat na University of Texas–Pan American. 
- Na fakulteti, kjer predava, imajo v sklopu 11-mesečnega MBA programa predmet 'Cultural Experience' za študente, ki jih pošljejo v tujino. Prvi teden gredo v države v razvoju, drugi teden pa v že razvite države. Na tak način najboljše spoznavajo svet okoli njih. 
- Na začetku nihče ni vedel kdo in kaj, zadnje čase pa takoj ko omeni, da je iz iste države kot najboljši košarkar NBA, Luka Dončića, takoj rečejo Slovenija.

Študij 
Po končanem študiju na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu je magistrske izpite opravil v Mariboru. Med zaposlitvijo na Cimosu je začel razmišljati o tujini in pričel s pošiljanjem prijav na številne fakultete po Kanadi, predvsem v Vancouvru. Na koncu je pristal v Teksasu, ZDA, kjer je tudi doktoriral. Sedaj tam živi že 15 let. Najprej je z ženo Petro pet let živel v Edinburgu na jugovzhodu Teksasa, potem so se preselili za tri leta v Connecticut, kjer delal na Jack Welsh School of Business and Technology, nato pa se zaposlil v San Antoniu.

Uspešna kariera v ZDA
Na univerzi, ki je ena najstarejših v ZDA,  ustanovljena leta 1876, predava predmete kot so uvod v marketing, marketing v športu, mednarodni marketing, strateški marketing, branding in digitalni marketing. Aktivno sodeluje na mednarodnih  marketinških konferencah in seminarjih.

Mnenje o visokošolskem sistemu v ZDA in Sloveniji
Osnovno razliko vidi v tem, da študij v ZDA traja 4 leta, v Sloveniji pa 3+2. V ZDA so namreč vpeljali enoletni magisteriji, tako da študenti zaključijo prej. Precejšnje razlike v ZDA so posebno med javnimi in zasebnimi šolami. Meni tudi, da so v ZDA študenti precej bolj odprti in se vprašanja kar vrstijo. Velik poudarek pripisuje mednarodnim izmenjavam.

Primerjava življenja v Sloveniji in ZDA
Meni, da so Slovenci precej podobni prebivalcem Teksasa. So sproščeni, odprti, se radi zabavajo, a so tudi resni, ko je to potrebno.  Pravi tudi, da je v San Antoniu, kjer živi, zelo podobno življenju na Krasu, med drugim imajo tudi tam precej jam in neverjetno, a resnično – imajo tudi človeško ribico. Slovenija se mu zdi lepša, v Teksasu pa vidi več priložnosti za delo in za kariero. Zdravstvo pa je v Sloveniji precej boljše kot v ZDA. Vsako leto kadarkoli le ima možnost, obišče Slovenijo.
 

San Antonio

San Antonio

Značaj San Antonia je mešanica mehiške in teksaške kulture. Od mehiške meje v Laredu je oddaljeno 150 milj (240 km) in leži na eni od najbolj prometnih poti v Mehiko.

Glavne sestavine gospodarstva San Antonia so izobraževanje, zdravstvo in medicinske raziskave, poslovne in finančne storitve ter - kar je najpomembnejše - turizem.

Velik del trgovine med Mehiko in Združenimi državami poteka prek meddržavnega avtocestnega sistema na območju San Antonia.

V zadnjih desetletjih 19. stoletja je San Antonio kot izhodišče za Chisholm Trail postal pomembno živinorejsko središče, kjer so se zbirale črede za vožnjo po kopnem do železniških postaj v Kansasu.