Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Richard A. Terselic

Frederick - Maryland, MD

Inženir strojništva, vodja raziskav za zvezno agencijo FDAPet zanimivih dejstev
- Ponosen na slovenske korenine je Slovenijo večkrat obiskal.
- Zelo je ponosen na slovensko kapelo v največji katoliški cerkvi v Washingtonu, katere posvetitev je bila pred 51 leti velik dogodek z gosti z vseh koncev ZDA in iz Slovenije, z mašo, ki je potekala v slovenščini.
- Njegova prva zaposlitev je bila pri NASI v Clevelandu.
- Za FDA je vodil raziskovalne projekte.
- Prejel je veliko nagrad in priznanj za svoje delo s strani FDA, med drugim Award of Merit leta 1991 ter Commendable Service Award leta 1981. 

Američan slovenskih korenin
Richard se je rodil v Clevelandu slovenskima staršema. Njegov oče se je rodil v Arnovem selu, ki leži severno od Brežic. Materina družina pa se je v ZDA preselila iz Dobrove in Brezovice. Nekaj sorodnikov živi v Vihrah, južno od Krškega.

Študij in uspešna poslovna pot
Študiral je na fakulteti za strojništvo. Prvo zaposlitev je Richard dobil pri National Aeronautics and Space Administration (NASA) v Clevelandu. Po nadaljnjem študiju strojništva je diplomiral še iz javne uprave. Nato se je preselil v Washington, D.C., kjer se je zaposlil pri različnih znanstvenih agencijah ameriške zvezne vlade. Preden je začel z delom pri FDA, je kot sistemski analitik delal pri National Cancer Institute. Do svoje upokojitve je 23 let delal za U.S. Food and Drug Administration (FDA). V 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja je za FDA vodil sodelovalne raziskovalne projekte s področja medicine, ki so bili izvedeni v Jugoslaviji.

Mnenje o Sloveniji
Slovenijo je večkrat obiskal, tako iz osebnih razlogov kot tudi v okviru FDA. Slovenijo vidi ko krasno in izredno zanimivo deželo. Ponosen je, da je njegova dediščina povezana s Slovenijo. Obžaluje, da jo je politični sistem zaviral pri razvoju, a verjame, da se bodo v prihodnosti zadeve uredile.


 

Frederick

Je del metropolitanskega območja Baltimore–Washington.

Kot prehod v zahodni Maryland je mesto s svojim izjemnim razgledom na gore in obzorjem strnjenih stolpičev najbolj znano po prizoriščih državljanske vojne in impresivnem zgodovinskem okrožju.

V kolonialnih časih je predstavljalo pomembno križišče poti.

S kulturnega vidika slovi po svojih zgodovinskih cerkvah, mostu Community z realističnimi slikami in gledališču Maryland Ensemble Theatre.

Neposredna bližina Washingtona je močno vplivala na razvoj njegovega gospodarstva.

Frederick je mesto bogate dediščine, številnih priložnosti in inovacij.

Več o mestu Frederick