Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Steve Staresinic

Pittsburgh - Pennsylvania, PA

Licenciran davčni strokovnjak, svetovalec za mednarodno poslovanje, solastnik in generalni direktor start-upa za nepremičninske storitve, Pittsburgh, PA in Stuttgart, NemčijaPet zanimivih dejstev
- Je ameriški Slovenec, ki živi v Nemčiji.
- Propadajoča težka industrija v domačem kraju je Steva in njegova brata spodbudila k iskanju novih priložnosti.
- Je tudi glasbenik in obvlada veliko tujih jezikov.
- Od leta 1987 do 1991 je služil kot častnik v enotah za signalizacijo ameriške vojske v Združenih državah in Evropi.
- Na več nemških univerzah je predaval o mednarodnem računovodstvu in davkih.

Družina
Steve svoje slovenske stare starše opisuje kot pomemben vir osebnih in kulturnih vrednot, delovne etike, vere in predanosti družini. Pomenili so mu most do tradicionalne evropske dediščine in trajnih vrednot, ki so danes zanj pomembni dejavniki uspeha. Odraščal je v družini s še dvema bratoma in ko so bili še najstniki, je tradicionalna težka industrija njihovega domačega Pittsburgha (ki je generacijam slovenskih in drugih priseljencev zagotavljala delo in preživetje) že močno propadala. Iz teh izkušenj so se naučili prevzeti pobudo za iskanje novih in drugačnih priložnosti ter se zanesti nase in na svoja prizadevanja. Vsekakor so jih okoliščine motivirale, da so postali podjetniki.

Uspehi na poslovni poti
Več kot desetletje je Steve opravljal finančno in poslovno svetovanje pri globalnem podjetju PWC in Dresdner Bank Kleinwort Benson. Od leta 2003 samostojno svetuje in pomaga malim in srednjim severnoameriškim podjetjem pri začetku poslovanja v Evropi ter evropskim podjetjem pri zagonu poslovanja v ZDA. Svetuje na področju davkov in financ, skladnosti poslovanja, človeških virov in računovodstva.

Mnenje o ZDA
ZDA so po njegovem mnenju dežela priložnosti zaradi svoje raznolikosti in razmeroma lahkega vstopa. Podjetništvo je zelo cenjeno, trg pa odprt za nove ideje in izdelke. Svetuje, da se je za vstop na ameriški trg treba dobro pripraviti za lažjo seznanitev z značilnostmi različnih delov države in prebivalstva ter ekonomskimi, pravnimi in kulturnimi razlikami. Steve priporoča prilagodljivost in učenje iz napak, ki jih je treba čim hitreje popraviti.

Mnenje o Sloveniji
Slovenija je po njegovem mnenju čudovita dežela s prelepo naravo in privlačnimi mesti, Slovenci pa so inteligentni in praktični ter ponosni na svoje delo in svojo državo. Kakovost življenja in kulturo v Sloveniji vidi na visokem nivoju. Za Slovenijo pravi, da je dežela naših starih staršev in naših prednikov, ki so nam vcepili vrednote odgovornosti, poštenosti, pomena izobrazbe, ponosa na delo in premoženje ter marljivosti.

Pittsburgh

Pittsburgh

Pittsburgh je drugo največje mesto v ameriški zvezni državi Pennsylvania in sedež okrožja Allegheny County. 

Poslovni center ima značilno trikotno obliko, saj leži ob sotočju rek Allegheny in Monongahela, ki nato tvorita reko Ohio.

Ima 151 nebotičnikov, 446 mostov, dve žičnici in utrdbo izpred ameriške revolucije.

Med njegovimi številnimi vzdevki sta "mesto mostov" in "mesto jekla"; slednji zato, ker je bil nekoč središče ameriške jeklarske industrije.

Gospodarstvo temelji na zdravstvu, šolstvu, visokotehnoloških podjetjih. V širši regiji je 1600 tehnoloških podjetij. Tudi Google ima velik kampus v Pittsburghu. Je tudi dom več velikih svetovnih finančnih institucij, vključno s PNC Financial Services.

Več o mestu Pittsburgh