Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Robert Hopkins

Macedonia - Ohio, OH

Poslovnež in predsednik Slovenskega narodnega doma v ClevelanduPet zanimivih dejstev
- Delal dan in noč in s trdim delom veliko privarčeval, čemur pravi "slovenska delovna etika".
- Robert je predsednik Slovenskega narodnega doma v Clevelandu, ki je leta 2014 praznovala že svojo stoto obletnico.
- Z materino spodbudo se je včlanil v pevski zbor Slovenian Chorus of Circle 77 SNPJ in velikokrat nastopal, učil pa se je tudi igranja harmonike. Kasneje se je pridružil tudi zboru Glasbena Matica in Korotan, pri katerem je med drugim pel tudi ob priložnosti papeževega obiska v Mariboru.
- Z ženo Geraldine Mills zelo rada potujeta in velikokrat tudi obiščeta Slovenijo.
- V spomin na pokojno mater si kot predsednik Slovenskega narodnega doma le-tega prizadeva ohranjati lepega in zanimivega tudi za bodoče rodove.

S pridnostjo in trdim delom do visokih napredovanj
Robert se je rodil leta 1960 v Clevelandu očetu Angležu in materi Slovenki, katere starši so se priselili v ZDA okoli leta 1900. V Sloveniji ima veliko sorodnikov, predvsem v Borovnici, Pirničah in v Žužemberku. Očetovi predniki pa so bili eni prviih naseljencev v Ameriki. Med študijem je Robert delal v podjetju United Parcel Service, kjer je ponoči natovarjal tovornjake. Med poletnimi počitnicami pa je poleg omenjenega tudi montiral police, omarice in pisarniško pohištvo v očetovem podjetju Livsey Equipment Company, kjer se je po končani fakulteti tudi zaposlil, ponoči pa še vedno delal v podjetju UPS. S trdim delom je veliko privarčeval. Zase pravi, da je imel pravo »slovensko delovno etiko«. Kmalu je pričel z delom v komerciali v podjetju, za katerega še vedno dela, sčasoma pa celo napredoval do mesta predsednika podjetja.

Mnenje o ZDA
Robert ZDA vidi kot deželo neskončnih možnosti za uspeh, a je potrebno trdo delati, da bi se doseglo zastavljene cilje. Prepričan je, da v večini primerov ni nikomur nič podarjeno. Prav tako v ZDA vidi veliko možnosti za nenehno napredovanje. Bistveno pri vstopu na ameriški trg je po njegovem mnenju razumevanje ameriške in poslovne kulture kot tudi upoštevanje, da je v ZDA vse zgrajeno na zaupanju in medsebojnih odnosih.

Mnenje o Sloveniji
Slovenija se mu zdi lepa dežela s čudovitimi ljudmi, Slovenci pa zelo ponosni ljudje, saj je njihova država veliko dosegla. Vendar pa je mnenj, da Slovenija potrebuje stabilno vlado in ekonomijo ter mora bolje razvijati in spodbujati turizem.
 

Macedonia

Macedonia

Macedonia je mesto v okrožju Summit, Ohio.

Tehnično je del metropolitanskega območja Akron. Lokacija ni le idealna za prevoze na delo, temveč je tudi le nekaj minut stran od narodnega parka Cuyahoga Valley. Macedonia sodi v skupino manjših mest, imenovanih Nordonia Hills, ki si delijo javni šolski sistem in gospodarsko zbornico.

V prvih letih nove naselbine so bili mladi študenti teologije iz Western Reserve Collegea v Hudsonu naprošeni, naj pridejo v “The Corner”, da bi ob nedeljah pridigali v baptistični cerkvi svobodne volje. Začeli so uporabljati svetopisemski odlomek: “Pridi v Macedonio in nam pomagaj”, ko so govorili o svojem nedeljskih pridigah in majhna naselbina “The Corner” je postala trajno znana kot Macedonia.

Življenje v Macedonii prebivalcem vzbuja občutek podeželskega življenja.
 

Več o mestu Macedonia