Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Anton Mavretič

Boston - Massachusetts, MA

Znanstvenik, profesor, raziskovalec in inovator na MIT in centru za vesoljske raziskave na Univerzi Boston(1934 – 2019)

Iz Slovenije na študij in izpopolnjevanje v ZDA
Anton Mavretič se je rodil 11. decembra 1934, v Boldražu pri Metliki. S študijem elektro-inženiringa je pričel na Univerzi v Ljubljani, a v drugem letniku odšel v Denver, kjer je leta 1959 diplomiral in leta 1961 pridobil znanstveni magisterij. Doktoriral je z disertacijo o merjenju elektronov v D plasti ionosfere na Pennsylvania State University leta 1968.

Delo za MIT Center za vesoljske raziskave
Ko je pri 22 letih zapustil Slovenijo in odšel v prostrano deželo ZDA, je to pomenilo največjo prelomnico v njegovem življenju. Med leti 1968 in 1979 je delal za MIT Center za vesoljske raziskave po pogodbi z ameriško vesoljsko agencijo NASA in prispeval k vesoljskim misijam  Voyager 1 in Voyager 2.  Po pričetku dela na MIT je spoznal veliko odličnih in vplivnih ljudi, med drugimi svojega mentorja, odličnega vodjo, znanstvenika in tudi prijatelja prof. dr. Herberta Bridgea, ki ga je povabil v skupino za misije Voyager. Eden izmed vzornikov Antona Mavretiča je bil tudi prof. dr. James Anderson z univerze Harvard, ki ga je prav tako povabil k svoji skupini znanstvenikov in inženirjev, ki je delala na oblikovanju instrumenta za merjenje tanjšanja ozonske plasti v zemeljski atmosferi in bila v času iskanja odgovorov o tanjšanju ozonske plasti najboljša.

Sodelovanje z NASO
V letih od 1972 do 1979 je sodeloval z Naso. Na področju mikroelektronike je v okviru projektov Voyager 1 in Voyager 2 sodeloval pri izdelavi plazemskega spektrometra (PLS – Plasma Spectrometer), naprave za merjenje Sončevega vetra. Nato se je zaposlil na Univerzi v Bostonu, kjer je deloval kot profesor za elektroniko, načrtovanje čipov in razvoj integriranih vezij zelo visoke stopnje integracije (VLSI – Very Large Scale Integration) ter kot raziskovalni sodelavec Centra za vesoljsko fiziko.

Visoka priznanja 
Leta 1981 so ga proglasili za profesorja leta, bil pa je tudi član znanstvenih ustanov največjega mednarodnega ugleda. Leta 1985 je ustanovil svoje svetovalno podjetje SIAT Boston LLC.   Od junija 2007 je bil tudi dopisni član SAZU, 23. junija 2015 pa mu je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge RS. Umrl je leta 2019 v 84. letu starosti.

 

 

 

Boston

Boston

Boston je glavno in največje mesto zvezne države Massachusetts. Je središče bistveno večjega metropolitanskega območja, imenovanega Greater Boston, kjer živi 4,5 milijona ljudi.

Je eno najstarejših mest v ZDA. Leta 1630 so ga ustanovili puritanski naseljenci iz istoimenskega angleškega mesta. Njegova bogata zgodovina privablja številne turiste: npr. prva ameriška javna šola "Boston Latin School" (1635) in prvi ameriški kolidž "New College" (zdaj Univerza Harvard, 1636).

Boston je pomembno pristanišče, proizvodno središče, slovi kot mednarodno središče za visokošolsko izobraževanje, medicino in je vodilno mesto na področju inovacij v svetu. Zelo pomemben je tudi za finančne in poslovne storitve ter dejavnosti ameriške vlade.

Čeprav je Boston eno izmed mest z najvišjimi življenjskimi stroški v ZDA, je še vedno visoko na lestvici najbolj primernih mest za življenje na svetu.

Svetovno je znan po Bostonskem maratonu.

Več o mestu Boston