Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

John P. Vidmar

Chicago - Illinois, IL

Častni konzul Republike Slovenije v zvezni državi Illinois in predsednik uprave IPSOS USA Public AffairsPet zanimivih dejstev
- Leta 2009 imenovan za častnega konzula Republike Slovenije.
- V prostorih Slovenskega katoliškega centra, kjer je tudi sedež častnega konzulata, v Lemontu, živi zelo močna slovenska skupnost, ki ohranja slovensko tradicijo in z bogato šolsko dejavnostjo prenaša slovensko izročilo na naslednje generacije.
- S svojo družino dejavno sodeluje in spodbuja aktivnosti slovenske skupnosti
- Leta 2014 postal predsednik uprave pri IPSOS Public Affairs USA, vodilnem globalnem podjetju na področju tržnih raziskav.
- Slovenijo ima za dom svojih sorodnikov in prijateljev. Največjo vrednost Slovenije vidi v njenih ljudeh.

Slovenski predniki
Johnova mama je v ZDA prišla leta 1949 iz Predoselj pri Kranju. Leto kasneje ji je sledil še oče, ki je do tedaj živel v vasi Gradenc pri Žužemberku. John se je rodil v Clevelandu, kjer živi močna slovenska skupnost.

Študij, uspešna poslovna pot in imenovanje za častnega konzula
Na Cleveland State University je John diplomiral iz politologije in sociologije in dve leti kasneje na University of Chicago opravil še magisterij z istega področja. Akademsko izobraževanje je končal na University of Illinois leta 1985 z doktoratom iz analize javnih politik. Na univerzi je ostal še 7 let in delal kot predavatelj in pomočnik vodje za analizo podatkov. Za Synovate in kasneje Ipsos USA Public Affairs dela že več kot 30 let. Začel je kot raziskovalec javnih politik, nato pa leta 2014 napredoval do predsednika uprave pri Ipsos USA. Trenutno sodelavcem svetuje pri kompleksnih razvojnih programih. Za častnega konzula Republike Slovenije je bil imenovan leta 2009. Sedež častnega konzulata je v prostorih Slovenskega katoliškega središča v Lemontu, v predmestju Chicaga. 

Pogled na Slovenijo
Ko je bil še otrok, mu je dedek pogosto pripovedoval zgodbe o Sloveniji. Spominja se njegovih besed: »Slovenci nismo nič več kot drugi narodi, ampak manj pa tudi nismo! Bog je ustvaril narode in jim dal identiteto. Če želiš razumeti Boga, moraš razumeti in združiti vse narode. Če pa katerega, tudi slovenskega, uničiš, potem se od njega oddaljiš«. Največji razlog, zakaj verjame v Slovenijo, je po njegovem mnenju v dejstvu, da so Slovenci ta nauk doumeli, ponotranjili in ovekovečili v slovenski narodni himni. Himno te majhne države namreč vidi kot edino na svetu, ki poje slavo prijateljstvu med narodi. Slovence vidi kot narod, ki razume, kaj pomeni večstoletno trpljenje, ki razume sovraštvo, ki je izkusilo preganjanje in ceni mir. Svet se lahko po njegovem mnenju od Slovencev marsikaj nauči.

Več o zanimivem odkritju svojih slovenskih korenin v spodnjem prispevku

 

Chicago

Chicago

Chicago je največje mesto v zvezni državi Illinois in tretje največje mesto v ZDA.

Spada med najpomembnejša svetovna gospodarska središča, kjer je drugo največje poslovno okrožje v ZDA in sedež številnih Fortune 500 korporacij.

Gospodarsko velja za izjemno raznoliko, saj v mestu ne prevladuje nobena industrija. 

Oblasti v Chicagu se trudijo zmanjšati birokracijo in druge ovire pri ustanavljanju podjetij, kar ima za posledico kar 180 inkubatorjev in centrov za razvoj podjetništva ter razmah na področju tehnološkega razvoja. 

Chicago je bil razglašen za mesto z največjim donosom pri naložbah v start-up podjetja. Ostale pomembne prednosti predstavljajo razpoložljivost talentov v mestu, relativno nizki življenjski stroški in urejena prometna infrastruktura.

Slovi po hrenovkah v čikaškem slogu, pici v čikaškem slogu (deep dish), jazz glasbi in gangsterjih iz 1920-ih, kot je Al Capone.

Več o mestu Chicago