Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Jean Cukale Koci

Laguna Niguel - California, CA

Nekdanja mladinska direktorica Slovenske Narodne Podporne Jednote - SNPJ, nekdanja asistentka slovenskega častnega konzula v Los Angelesu, bivša bančnicaPet zanimivih dejstev
- Bila je zaposlena v banki, a s srcem popolnoma predana ohranjanju slovenske kulture.
- Ker promovira vse, kar je slovensko, jo pastor v cerkvi kliče Kraljca Slovenije.
- Bila je pomočnica častnega konzula v Los Angelesu.
- Jean je nekdanja mladinska direktorica SNPJ, poslovno uspešne zavarovalne družbe ameriških Slovencev v ZDA, katere vodstvo skrbi za ohranitev slovenskega značaja organizacije z različnimi dogodki in organizacijo potovanj v Slovenijo. 
- Glasilo SNPJ Prosveta je nastalo leta 1908 v Chicagu in sprva izhajalo kot mesečnik, od leta 1916 pa kot dnevnik.

Američanka slovenskih korenin
Rodila se je v Chicagu slovenskim staršem. Oče je leta 1907 v Chicago prispel z Vrhnike, mama pa je kot sirota v ZDA prišla iz Krope leta 1921. Kot otrok se je Jean udeleževala plesov, večerij in koncertov, ki so jih organizirala slovenska društva v Chicagu in v Kaliforniji, kamor se je preselila kot najstnica. Oboževala je glasbo, hrano, prijaznost in velikodušnost priseljencev. V Los Angelesu se je pridružila SNPJ, kjer je kmalu postala mladinska direktorica. Redno je bila tudi zaposlena v banki, kjer je delala na področju posojil in varčevanja, vendar je njeno srce vedno bilo za ohranjanje slovenske kulture. V času osamosvojitve Slovenije so vodstvo mesta Los Angeles prepričevali, da prizna novo državo. Postala je pomočnica častnega konzula v Los Angelesu. Skupaj so organizirali številne kulturne in izobraževalne dogodke.

O Sloveniji
V cerkvi jo pastor kliče “Kraljica Slovenije”, ker vedno promovira nekaj slovenskega. Ko pomisli na Slovenijo, pomisli na posebno, čarobno državo, polno prijaznih, delovnih in pametnih ljudi, ki bi jo moral vsakdo obiskati. Prepričana je, da bi vsi Slovenci morali biti ponosni na Slovenijo. Zase pravi, da vsakdo, ki jo pozna, pozna njeno dediščino, Slovenijo, ki je njen ponos.

Laguna Niguel

Laguna Niguel

Laguna Niguel je mesto v Kaliforniji, katerega ime izhaja iz španske besede "laguna" in imena stare ameriške vasi s tega območja - "Niguili".

Z znamenitim Salt Creekom in drugimi, kot je Sulphur Creek, ki tečejo skozenj, to hribovito mesto uživa v prijetnem vremenu skozi vse leto, s temperaturami, ki se dvigajo krepko nad ledišče.

Zasnovan je bil kot mesto, kjer bi ljudje živeli in se vozili v okolico. Veliko ljudi zato dela v okoliških mestih, kot sta Irvine in Newport Beach, večino delovnih mest v mestu pa predstavljajo dejavnosti, ki skrbijo za ekonomske potrebe ter socialne in kulturne interese prebivalstva.

Tretjina mesta je namenjena javnim površinam, s številnimi parki in obsežnim sistemom poti. Najbolj znan park je regionalni park Laguna Niguel, ki ponuja različne dejavnosti, kot sta tek in igranje golfa ter ribolov v jezeru Laguna Niguel.

Več o mestu Laguna Niguel