Spoznajte naše ambasadorje!


Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Joseph Bon

St. Marys - Pennsylvania, PA

Solastnik podjetja Bon Fabricating and Construction, Inc.Pet zanimivih dejstev
- Kariero je začel kot pripravnik za vodovodnega inštalaterja.
- Podnevi je delal v gradbenem podjetju, zvečer pa poučeval pripravnike.
- Delo s pripravniki vidi kot veliko priložnost.
- Z bratom sta gradbeno podjetje ustanovila že leta 1979.
- Sorodniki v Sloveniji so ustanovili uspešno podjetje, ki se ukvarja s polžerejo.

Vzpostavitev stikov s sorodniki v Sloveniji
Josephovi stari starši so emigrirali iz Slovenije v ZDA. Zaradi selitve so sprva popolnoma izgubili vse stike s člani družine, ki so ostali v Sloveniji. To se je spremenilo, ko je Josephov oče od svojih bratrancev iz Slovenije prejel pismo. Skupaj z Josephovo mamo sta se odpravila v domovino svojih korenin ter ponovno vzpostavila stike z družino v Sloveniji. Takrat je že obstajala jezikovna pregrada, a ker so potomci že znali angleško, ni bilo težav s sporazumevanjem. Odtlej se oba pola družin redno obiskujeta, enkrat v Sloveniji, drugič v ZDA. Z ženo sta si obljubila, da bosta Slovenijo obiskala, ko bosta v pokoju.

Trnova pot do uspešne kariere
Kariero je Joseph začel, ko se je kot devetnajstletnik vpisal na petletno pripravništvo za vodovodnega inštalaterja. Oče ga je pri devetnajstih letih tudi vključil v sindikat. Želel je tudi poučevati, zato se je še dodatno izobrazil za inštruktorja. Leta 1979 je 26-letni Joseph skupaj z mlajšim bratom ustanovil gradbeno podjetje. Začetki so bili težki. Žena je čez dan delala kot učiteljica, Joseph pa je zvečer učil pripravnike. Joseph pravi, da jima brez trdega dela nikoli ne bi uspelo. Na ta način sta preživela in vlagala v podjetje. Preživeli so globalizacijo in še danes uspešno obratujejo. Po devetih letih dela je Joseph postal član upravnega odbora storitvene industrije za področje vodovodnega inštalaterstva, ki pokriva zahodno Pensilvanijo. Služil je tudi v svetu za pripravnike in bil osem let predsednik celotnega odbora. V enaindvajsetih letih je bil član več odborov ter aktivno sodeloval v sedmih sindikalnih pogajanjih, tudi na državnem nivoju. 

Delo s pripravniki
Delo s pripravniki v okviru upravnega odbora Joseph jemlje kot veliko priložnost. Tri šole s petindvajsetimi učitelji in stopetindvajsetimi študenti so zagotovile kakovost in številčnost vodovodarjev in vodovodnih inštalaterjev v zahodni Pensilvaniji.

Mnenje o Sloveniji in ZDA
Del Josephove družine je obiskal dolino reke Mirne in okolico ter ob povratku v ZDA med pregledovanjem fotografij občudoval prelepo naravo, stare domačije in moderna gospodarska središča. Meni, da je podjetniški duh prisoten tako v ZDA, ki so zanj dežela priložnosti, kot pri Slovencih. Nenazadnje so člani Josephove družine, ki živijo v Sloveniji, ustanovili uspešno podjetje, ki se ukvarja s polžerejo. Prepričan je, da lahko vsakdo ustanovi podjetje in uspe, kar je ključnega pomena za obstoj zdrave podjetniške skupnosti.

St. Marys

St. Marys

St. Marys je mesto v okrožju Elk v Pensilvaniji. Sprva majhno mesto, naseljeno večinoma z bavarskimi rimokatoliki, je bilo ustanovljeno leta 1842. Je dom pivovarne Straub in prvega benediktinskega samostana v ZDA. Leta 1992 se je mestu St. Marys pridružilo okrožje Benzinger in ga vključilo v mesto, čeprav velik del območja še vedno predstavlja divjina.

Kljub temu, da je drugo največje mesto po območju v Pensilvaniji za Filadelfijo, je zaradi nizke populacije eno najmanj gosto naseljenih mest v zvezni državi.

St. Marys je eno redkih krajev vzhodno od reke Mississippi, kjer je dovoljen lov na divje jelene.

Območje je znano po ponudbi različnih dejavnosti na prostem, vključno s potoki, polnimi postrvi, in državnimi lovišči znotraj meja mesta.
 

Več o mestu St. Marys