Spoznajte naše ambasadorje!

Spoznajte zgodbe naših »ambasadorjev prijateljstva« v ZDA ter njihovo zaupanje v Slovenijo. Želimo izpostaviti in povezati izjemne posameznike, ki so zaradi svojih dosežkov in pozitivnega odnosa do Slovenije naši veliki prijatelji.

Santa Monica - California, CA

Randy "Komrade" Bresnik

NASA astronavt, marinec (pilot in polkovnik USMC - U.S. Marine Corps) in poveljnik Mednarodne vesoljske postaje pri odpravi Expedition 53 leta 2017

Ko sem bil majhen, je bila Slovenija zame čarobna, pravljična dežela. Moj dedek in njegovi brati so bili Američani prve generacije, med seboj so se vedno pogovarjali v slovenščini. Spominjam se ure iz Slovenije in grba mesta Luče (z žensko, košaro in ribo), ki sta vedno visela na steni dedkove hiše. Odraščal sem z zgodbami o Sloveniji, o dedkovih potovanjih nazaj v domovino. Na žalost kot otrok nikoli nisem imel priložnosti za obisk Slovenije. Slovenija je tako vedno bila del mene, prvič pa sem jo lahko doživel pred dvema letoma. Z družino smo se pripeljali iz Italije in obiskali Postojnsko jamo, Ljubljano, Bled, za konec pa smo se zapeljali še v Ljubno. Slovenija je izjemno lepa država, ljudje so topli in prijazni. Res je tako čarobna, kot sem si jo predstavljal v mlajših letih. Še posebej lepo je bilo stati prav na tisti točki, ki sem jo prej tolikrat opazoval iz vesolja. Da smo lahko jaz in moji otroci videli Ljubno, Luče in Logarsko dolino v živo in hkrati preko slik iz vesolja, je ogromen privilegij. Slovenija je enako lepa, če nanjo gledaš z Zemlje ali pa iz vesolja. 

Moj pogled na Slovenijo in Slovence:

Ena od stvari, ki sem jo spoznal - kako velika je pravzaprav slovenska skupnost v ZDA in drugje. Hvaležen sem, da obstajajo Slovenci po svetu, ki lahko prebivalcem domovine služijo kot vzor. Ni potrebno, da so ambasadorji po nazivu. Kot taki delujejo že samo zaradi svoje prezence, osebnosti in pogleda na svet. Slovenci po svetu spodbujajo zanimanje za državo na sončni strani Alp in omogočajo, da lahko Slovenci prodrejo tudi na tuje trge in povečajo svojo prisotnost po svetu.

 

 

Santa Monica

Santa Monica
Santa Monica

Santa Monica (preb. 92,478) je obmorsko mesto v Kaliforniji, ki meji na Los Angeles. Santa Monica postaja atraktivna turistična destinacija, zaradi celoletnega toplega vremena in slavnih peščenih plaž. V zadnjih desetletjih so se v mesto preselila znana podjetja iz filmske in digitalne industrije. Hulu, Miramax, Illumination Entertainment, Activision Blizzard, Naughty Dog in številne druge korporacije imajo svoje sedeže v tem obmorskem paradižu.

Več o mestu Santa Monica